En herken je dan ook de worsteling die vervolgens ontstaat met je eigen kritische stem? Alle oordelen en gevoelens die deze met zich meebrengt? En jij misschien wel manoeuvrerend tussen onwaardigheid en hoge- ideale- zelfbeeld- eisen? Naarstig opzoek naar iets dat je kalmte geeft. 1000 scenario’s, oplossingen en paniekmomentjes later, weet je weer, ‘dit gaat niet en zal echt anders moeten’… Gefeliciteerd! De eerste belangrijke stap is eigenlijk al gezet; je bent je bewust van iets dat je niet meer wilt. Daar begint de verandering. Daar kun je de onderstaande tips voor een ademruimte inzetten.
Mijn diepste ingesleten gewoontes en irritantste overtuigingen ben ik gaan zien en erkennen door bewust te ademen. Met een glimlach herken ik eerst wat er gebeurt en diezelfde glimlach zegt me dat het goed is. Ik adem vervolgens bewust; dat ontspant en geeft me de ruimte de reactie niet te laten voortduren. Zo zijn er ook zonder regelmatig te mediteren mooie elementen die je kunt gebruiken om uit een oude reactie te komen.
Ademruimte oefenen; hier komen de 3 tips
1. Stop waar je mee bezig bent, adem en doe bewust even niets.
Ga spreekwoordelijk (of als het je helpt écht) op je handen zitten, ga bewust anders zitten of doe letterlijk een stap achteruit. Je verandert daardoor iets aan je houding en onderbreekt je reactiepatroon. Adem nu een paar keer bewust in en uit en maak een innerlijk voelbare glimlach. Blijf ademen, blijf de adem in je lichaam ervaren en blijf glimlachen en doe verder niets. Voel je de stress in je lijf? In je schouders? Je kaken? Je voeten? Adem je nog? Blijf ademen, blijf glimlachen en doe nog steeds niets. De kans is groot dat de ergste stress wegebt en soms valt er dan zomaar ineens die kalmere en wijzere reactie binnen.
2. Als dit niet voldoende kalmeert maak dan tijd voor een ademruimte.
Ga naar het toilet, loop even naar buiten of geef aan dat je later terugbelt. Richt je aandacht een paar minuten heel bewust op de adem. Adem in, adem uit, adem in, adem uit… Voel hoe de adem zich door je lichaam beweegt en merk alle sensaties die de adem teweegbrengt op. Maak weer diezelfde glimlach en geef jezelf ook nu de ruimte… net zolang totdat je weer voelt wat wijs is om te doen.
Als je wel mediteert kan je op dit moment de 3 stappen van de ademruimte- meditatie doen; als eerste richt je de aandacht een minuut op alles dat er nu in dit moment bij jou gaande is: je gedachten, je gevoelens, je kritische stem, de reacties in je lijf. Vervolgens richt je je aandacht een minuut bewust alleen op het volgen van de adem en als laatste richt je je aandacht op de sensaties in je lichaam. Wil je meer weten, mail me gerust voor een link voor een geluidsopname van de ademruimte of kom een keer oefenen.
3. En als derde mogelijkheid kun je ook nog een ‘geven en nemen- ademhaling’ doen.
Deze opmerkelijke meditatie of ademhaling die uitgebreid beschreven wordt door Pema Chödrön wordt ook wel ‘Tonglen’ genoemd. Ik vind de meditatie erg fijn om te doen en de vrije versie ervan oefen ik vaak in mijn lessen. We zijn zo gewend om stress in ons leven niet te willen voelen. Onbewust of bewust ademen we de stress weg of houden deze buiten ons lichaam. De uitnodiging in deze ademhaling is om de stress (angst, twijfel, irritatie, verdriet, drang, zucht) juist heel bewust en aandachtig in te ademen.
Probeer maar eens, adem je stress in en voel hoe deze langzaam in je lichaam ontvangen wordt. Stel je maar open voor alle ervaringen die de adem op zijn weg naar binnen teweegbrengt. Merk dan de pauze op tussen de inademing en uitademing. In deze pauze laat je de stress als vanzelf transformeren naar dankbaarheid. Vertrouw op deze natuurlijke kracht. Je ademt vervolgens die dankbaarheid weer bewust uit. Bij de volgende inademing adem je de stress weer in, deze transformeert zich in de pauze tussen de ademhalingen en je ademt dankbaarheid weer uit. En stress weer in en dankbaarheid weer uit.
Dit waren de 3 Tips voor een ademruimte
Benieuwd wat jij doet als je in je oude patroon schiet? Laat je weten welke tip je het meeste aan hebt?