Volgens het boeddhisme hebben we allemaal dronken, rumoerige aapjes in ons hoofd. Aapjes die van tak naar tak springen, veel kabaal maken en ons voortdurend afleiden. Boeddha gebruikte 2500 jaar geleden al de metafoor van de Monkey Mind al om de werking van onze menselijke mind uit te leggen. Die metafoor wordt nog steeds vaak gebruikt. Ook ik maak graag gebruik van dit beeld. Want een beeld zegt vaak zo veel meer dan woorden.
Wat je kunt leren van apen en bananen als je een vol hoofd van het denken hebt…Stel je eens een plek voor waar dronken apen rondspringen. Een plek waar apen voor elkaar zorgen, ruzie maken, elkaar liefhebben en tegen elkaar schreeuwen. Krijg je al een idee hoe vol dit is? Hoe luidruchtig, druk en chaotisch? En stel je dan je hoofd vol gedachten voor, gedachten die voortdurend rondspringen, net zoals de drukke apen. Wist je dat we wel 120.000 gedachten per dag hebben? Mijn hoofd tolt van het beeld en het getal! Het besef van de chaos van het denken groeit ook. En dan nog het idee dat onder die gedachten tal van ‘doem’, ‘perfectionistische’, ‘love- junk’, ‘iedereen- moet- zich- aan- mijn- norm- houden’, ‘dat- lukt- mij -nooit’ of ‘iedereen- is- tegen- mij’ gedachten mee springen… Zolang we al die apen maar niet al te serieus nemen is er nog niet eens zoveel aan de hand. Maar vaak doen we dat wel. We geven gedachten betekenis en daarmee onbewust ook veel lading. Je vecht tegen ze, je probeert ze te onderdrukken, weg te denken en ze uit de weg te gaan. Met een leeg hoofd als doel, maar met dat hoofd vol dronken apen als resultaat.
Mijn monkey is onrustig en heeft de neiging te bijten.Af en toe wel lief maar gisteren tot vandaag nog is ze niet lief.Hoe kan ik mijn monkey tammen om gehoor te geven aan mij?