06 27540494 info@ishift.nl

In meditaties en oefeningen hoor je mij vaak zeggen:

“Laat je kaak maar vallen, geef maar over aan de zwaartekracht”.

Door dat te doen, geef je je hele stresssysteem een seintje dat het veilig is, dat het mag ontspannen.

In het verlengde daarvan geef ik je 3 mini- oefeningen waarmee je je kaken, tong en lichaam bewust gaat ontspannen en gaat opmerken wat je daarbij voelt. Je stimuleert met simpele oefeningen de tegenhanger van het stress- systeem in je lichaam…

De 3 Mini- oefeningen

  1. Ga ontspannen staan of zitten. Voel het contact van je lichaam met de ondergrond; je voeten met de vloer, je billen met de stoel.. Adem een paar keer in en daarna lang uit… Open je mond zo wijd mogelijk, merk daarbij de spanning in je kaken op. Maak dan bewust een diepe gapende beweging met open mond. Laat je kaak daarna weer bewust terugzakken in de meest oorspronkelijke stand. Voel nog even goed na. Welk effect heeft dit? In je kaken? In andere delen van je lichaam?
  2. Breng je aandacht naar je tong. Merk daarbij eventuele spanning op. Waar zit de spanning? In de tongbasis bij de keel? Of op een andere plek? Maak je tong zacht en voel hoe je tong los in je mond ligt. Je mond een heel klein beetje open, je kaken los en de punt van je tong losjes tegen je gehemelte. Welk effect heeft dit? Waar in je lichaam? Je keel? Je nek? Je middenrif? En andere plekken?
  3. Krul je mondhoeken omhoog tot een glimlach. Visualiseer en voel de glimlach op je mond en laat het binnenste van je mond als het ware meelachen. Probeer maar eens. Merk dan op wat die glimlach met je doet. 

 

Blijf na elke oefening nog even zitten, gewoon om te voelen en je misschien wel te verwonderen wat een beetje aandacht en een kleine oefening met je doet…

 

Wat brengt dit jou?
Misschien ken je iemand die iets aan de tip heeft?