Shamatha

Kalmte & Concentratie Meditatie 

Een mooi vervolg op de Mindfulness training

Shamatha staat voor kalmte en concentratie en is een meditatievorm die in alle stromingen van het Boeddhisme beoefend wordt. Je bereikt een steeds grotere ontspanning, stabiliteit, levendigheid en verfijning in aandacht.

Het fijne vind ik persoonlijk dat de mediaties zo op ONTSPANNING gericht zijn. De training heb ik zelf ruim 2 jaar geleden gedaan en ik merk dat de meditatie echt onderdeel is geworden van mijn leven. Ook bekwaam je jezelf meer en meer in CONCENTRATIE. Het effect van de beoefening is ook in deze training echt merkbaar.

Momenteel volg ik de train- de- trainer opleiding bij mijn supervisor Karin Rekvelt. Ik zie het als een mooi VERVOLG op de 8- weekse Mindfulness Training. In 4 bijeenkomsten ga je aan de slag met de meditatievorm (elke dag 24 min. mediteren) en daarnaast ben je ook bewust bezig met elke week 1 informele oefening die leidt tot het vereenvoudigen, vertragen en verzachten van je leven.

Vereenvoudigen, Vertragen, Verzachten

De achtergrond van de oefeningen

De mindfulness oefeningen uit de 8- weekse Mindfulness training die je eerder hebt gevolgd, zijn door Jon Kabat Zinn ontwikkeld op basis van inzichtmeditatie (vipassana) en bewegingsoefeningen (hatha yoga). De oefeningen van dit vervolgprogramma zijn ontwikkeld door Alan Wallace en hebben tot doel het ontwikkelen van kalmte en concentratie van lichaam en geest, ter ondersteuning van mindfulness.
Het is een basistraining waarbij ‘mindfulness of breathing’ wordt geoefend. In de literatuur wordt deze vorm van oefeningen shamatha meditatie genoemd. Vipassana (inzicht) en shamatha (kalmte) meditatie VERSTERKEN elkaar en bij beide vormen wordt mindfulness verder ontwikkeld.

Opbouw van het programma

  • 4 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur
  • elke bijenkomst starten we met een aankomstmeditatie,
    gevolgd door 2 shamatha- meditaties met uitwisseling
  • aandacht voor toepassing in het dagelijkse leven: informele oefeningen
  • duur van een formele shamatha- oefening: 24 minuten per meditatie
  • thuisbeoefening: dagelijks formeel en informeel
  • inclusief audio- bestanden van de meditaties
  • inclusief reader

 

 

 

Contact

Tel. &  WhatsApp
06 27540494

E- mail
info@ishift.nl

Welkom! Ik reageer binnen 2 dagen.