06 27540494 info@ishift.nl

Deze keer een tip met 2 tools: HALT en STOP. Bij stress werken ze allebei als krachtige reminder. Door ze te begrijpen en te gebruiken voorkom je dat emoties, moeheid of het laat opmerken van je grenzen je kwetsbaar maken. Of je ze nu toepast om impulsieve neigingen te voorkomen, je herstel te bevorderen of je veerkracht te vergroten, dat is aan jou. 

Beide tools geven je een moment van rust en reflectie. Zo helpen ze mij om mijn aandacht te verdelen over wat ik van mezelf vraag en wat ik mezelf aan zorg geef. En dat is zoveel gezonder en kalmer voor mij, fijner voor anderen en efficiënter voor wat ik wil bereiken!

  Wat het is? 

  Deze 2 tools zijn acroniemen voor stappen die je kunt nemen. Ik leg ze zometeen uit en geef je daarna voorbeelden hoe je zou kunnen gebruiken. Allereerst de uitleg van de tools en de acroniemen:

  STOP staat voor: Stop, Take a breath, Observe en Proceed.
  Je zou het kunnen lezen als in: ‘Je stopt regelmatig waar je mee bezig bent door een mini- pauze in te lassen, je maakt ruimte om je adem te volgen en brengt daarmee je aandacht naar jezelf om te observeren hoe het met je is en zo te weten wat wijsheid is om te doen’. De stappen die je hierbij volgt zijn als volgt:

  1. Stoppen,
  2. je adem volgen, zonder deze te willen veranderen,
  3. observeren hoe het met je is,
  4. doen wat nodig is om verder te gaan.

  Dit acroniem helpt je minder impulsief te zijn, je grenzen beter te voelen en meer ontspannen te blijven. Alles wat nodig is om je energie vast te houden en focus te bewaren.

  HALT staat voor: Hungry, Angry, Late/ Lonely en Tired.
  Als in: ‘Observeer je tijdens het stoppen eventueel aanwezige honger, zucht, irritatie, verlaat zijn, teveel op jezelf gericht zijn of moeheid. Dat zijn signalen die aangeven dat je zelfzorg nodig hebt. Hoe meer signalen, hoe meer nodige zelfzorg’. Dus ook nu weer gezonder voor jezelf, efficiënter voor je doelen en fijner voor anderen. Ik geef je nog wat extra uitleg:

  1. Honger of zucht staat voor fysiek of emotioneel verlangen. Merk je dat op? Stel je even open voor dat gevoel en vraag je vervolgens af wat jij nodig hebt om jezelf te vervullen. Misschien een lunch, een knuffel of iets wat op andere wijze bijdraagt aan een blijer en vervuld gevoel?
  2. Ben je geïrriteerd of is er een kritische stemmetje naar jezelf? Merk het op en erken het, maak ook bewust contact met je hart, adem en glimlach. Vraag je af of je misschien te streng bent voor jezelf of voor die ander? Wat helpt je nu in dit moment in de irritatie wat mildheid te vinden?
  3. Merk je op dat je laat bent (verlaat, teveel uitgelopen)?  Of merk je dat je je alleen voelt of meer dan gewenst op jezelf gericht? Wat kan je dan doen om er weer bij te zijn? Misschien uitreiken naar je team of naar iemand die jou hulp of steun kan beiden?
  4. Is er moeheid? Vraag je dan af welke ruimte jij nodig hebt om te slapen, te rusten, te herstellen. Wat jij kunt doen ten dienste van je eigen energieniveau, je denken en je doen.

  Lees ook de volgende voorbeelden

  • Afgelopen week hoorde ik over een shift waarin artsen met behulp van de HALT- tool van een ‘alles- voor- de- patiënt’ naar een ‘take- a- break’ cultuur gingen. Met als uitkomst dat er vriendelijker, efficiënter en met minder fouten werd gewerkt.
  • Een vriendin van mij gebruikt STOP om blijer te zijn; ze ziet blijheid als een energie die spontaniteit, moeiteloosheid en energie geeft. Elke keer als ze stopt, herinnert ze zich haar intentie om efficiënt te leven en blij te zijn.  Ze vraagt zich tijdens het stoppen af: ‘Wat kan ik nu doen om blij te zijn?’  Ze merkt dat ze ze meer doelen kan afvinken en zich ook werkelijk blijer voelt.
  • Zelf gebruik ik ze allebei. Ik verlies me soms wat in een te drukke agenda. Tussen 2 afspraken door neem ik nu altijd een pauze en ik plan kortere en langere STOP- momenten in mijn dag. Als vanzelfsprekend pas ik dan HALT toe. Ik merk dat ik veel meer ontspannen ben, nooit meer trek heb en vaker fluitend door mijn drukte ga…

  Hoe je deze 2 tools gaat gebruiken en herinneren?

  Mediteren en mindfulness ondersteunen deze tools, je leert daarmee je aandacht terug te brengen naar je zelf en je bewust te zijn van signalen en grenzen. Ook zonder deze ervaring kun je oefenen om te stoppen en deze 2 tools gebruiken. Automatiseren van deze nieuwe gewoonte doe je bijvoorbeeld met reminders in je papieren of digitale agenda, met random herinneringsgeluidjes gedurende je dag of met post- it’s op je laptop.

  Dit was de uitleg van de 2 zo mooie en bruikbare tools.
  Welke van de 2 zou jij gebruiken, of gebruik je ze allebei?
  Hoe vlecht jij ze in je dag?